1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Каква е ситуацията на пазара на земеделска земя през 2021 година?

Каква е ситуацията на пазара на земеделска земя през 2021 година?

Скок на цените в Северозападна България

Ситуацията около пазара на земеделска земя у нас вече е овладяна, въпреки трите локдауна и продължаващата битка с COVID-19. В някои райони на страната земеделската земя запазва висока цена, а на места дори отбелязва ръст в сравнение с периода преди пандемията. Това разкрива Стайко Стайков, председател на управителния съвет на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи.

Стайко Стайков, председател на УС на БАСЗЗ

„В момента съблюдаваме частично мерките, които са във връзка с COVID-19 и това е така от доста време...нали знаем един, втори, трети локдаун, като при първия беше най-критично положиението, но вече ситуацията е овладяна и виждаме, че има все по-малко болни. Земята, която се предлага на пазара е много малко, тъй като възрастните хора са притеснени. Някои от тях не са ваксинирани и по естествен път знаем, че има много по-малко сделки. Много по-трудни сделки има с много наследници. Така, че реално нямаме такова голямо движение, както преди 2-3 години. Това е първичният пазар. На вторичния пазар, вече наблюдаваме, че хора, които искат да излезнат от една инвестиция в земята, те продават пакети – пакетни сделки, но и там няма такова голямо предлагане.“

Стайков отбеляза и кои области са печеливши по отношение на ръст на цени на земеделски земи.

Стайко Стайков, председател на УС на БАСЗЗ

„Северозападна България миналата година и тази година не пострадаха като област. Реколтата там беше много добра. Тя не пострада и там, нормално е, цените на земеделската земя в момента да са доста по-високи в сравнение с предходните 2-3 години. За скока на цените благоприятсват и високите изкупни цени на продукцията, което е добре за фермерите, защото знаем, че пък съответно Североизточна България – Добруджа – там ситуацията беше много критична, заедно с Източна България. Цените в Източна България е добре поне, че се задържаха. Те са между 800 и 1200-1300 лева – нормални цени по землища в полските райони. За полупланински и планински – Странджа, Сакар – там цените са много различни и това е съвсем нормално, защото добивите са много по-малки, културите, които се отглеждат са различни – най-ниские цени са там и в района на Харманли и част от Хасковска област. Това е от години така и продължава и до днес.

В Южна България смятам, че ако има скок, то той е не повече от 3,4,5 % и то той не е навсякъде, защото не може да пренебрегнеме инфлацията в България. Всичко скача като цени и няма как това да не е така и при пазара на земеделска земя.“

Прогнозата на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи е, че няма да спре нарастването на цената на земеделската земя в България и през следващите години.

Автори: М. Спасова, Г. Куситасев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.