1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Канадска скумрия измести шарана

Канадска скумрия измести шарана

Само шест български траулера осигуряват 7% от стоката на пазара

 

"Хайде на прясната риба! Моля, заповядайте! Български сафрид, черноморска скумрия, пресен паламуд...", подвиква снажен продавач на рибния пазар в Бургас и подканя минувачите да купят от стоката му. На щанда се спира възрастен бургазлия, оглежда с критичен поглед и отсича - не е прясна, нито е черноморска. Въпреки това вади портфейла си и плаща 6 лв. за 2 кг сафрид.

"Няма вече черноморска риба, лъжете хората. Всичко от Турция идва, от Беломорието. Който разбира, от пръв поглед познава нашенската", мърмори старецът, излизайки от магазина. На рибните борси в Бургас наистина рядко се среща черноморска риба, но дори и тя е внесена от Турция. Български риболов няма от години. А иначе пазарите са затрупани от всевъзможни видове вносни риби, които пристигат дълбоко замразени.
 
Хекът идва от Аржентина, скумрията от Канада и от Канарските острови. Сардината се лови в Средиземно море, а херингата - в югоизточния Атлантик. От Атлантика идват също кликачът, калмарите и акулата. Рапаните по българските магазини са украински, скаридите - гренландски, а сьомгата се внася от Норвегия и Русия. От тези две страни пристигат и 90 на сто от консервите.
 
Рибните търговци се кълнат, че най-търсените риби - сафрид, паламуд, зарган, попчета и калкан, са български и са уловени в Черно море. Истината е обаче, че те обикновено са беломорски и се внасят от Турция. Черноморски попчета, паламуд и сафрид наистина се продават у нас, но в много малки количества. На външен вид рибите си приличат и само познавач може да различи беломорския от черноморския вид.
 
"Черноморските риби са по-търсени, защото са по-тлъсти и по-вкусни. Беломорските са с по-сухо месо, но пък са по-едри. Докарат ли ни прясна българска риба, свършва за минути. Знае се, че рибата, която се лови в по-студени морета като нашето, винаги е по-вкусна от тази, която живее в по-топли води. А иначе продаваме и от вносната. Както казват старите рибари, като няма риба, и ракът е риба", обяснява алъш-вериша мургав търговец.

На пазара в Бургас в момента има само три вида българска риба - шаран, толстолоб и чернокоп. Веднъж седмично по борсите се появяват попчета, сафрид и цаца от Черно море. Българската риба намалява с всяка изминала година заради западащия риболовен бизнес.
 
Положението е такова от 1998 г., когато бяха ликвидирани двете държавни фирми "Океански риболов" и "Черноморски риболов". С фалита на двете риболовни флотилии на практика риболовната ни индустрия бе унищожена. Освободената пазарна ниша заеха три големи фирми, които внасят риба от чужбина. В Бургаския залив все още риболовуват шест малки траулера, които осигуряват не повече от 7% от стоката на пазара.

"Рибовъдството в България загива. Ако не се вземат спешни мерки, сме загубени", твърди Никола Николов от Благоевград. Почти 25 години той е в този бранш, но не помни по-тежка година от настоящата. Николов стопанисва рибарниците край града. В момента има за продаване 20 тона шаран и 30 тона толстолоб. Не вярва да ги продаде, въпреки че Никулден е само след три дни. Чужда риба залива пазара. Тя е с лоши вкусови качества, но в същото време е на ниски цени. А и българинът щом чуе, че се предлага нещо чуждо, тича да купува от него - казва рибовъдът. Според него виновник за абсурдната ситуация са управниците и чиновниците в различни институции. С тяхното благоволение се прави всичко. У нас се внася всякаква риба, а на нас не ни разрешават да изнасяме в чужбина. Не се ли променят законите, край на рибовъдството
в България, категоричен е Николов. Той допълва, че има гръцки контрагенти за своята риба, която по вкусови качества няма равна в страната. Но забраната за износ не му позволява да реализира продажби на гръцкия пазар.
 
"Аз съм отдавна в занаята и имам редовни клиенти тук най-вече и в София. Но колко млади рибовъди бяха принудени да фалират и да се откажат от този занаят. Това е все заради калпави управници, които ни превърнаха в шарани", жалва се Никола Николов./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.