1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Казахстан изключи чужденците от пазара на земеделски земи

Казахстан изключи чужденците от пазара на земеделски земи

Освен удължаването на мораториума, беше отменено и правото за арендуване на земя

В Казахстан чужденци вече няма да имат правото да арендуват селскостопански площи, става ясно от нов законодателен акт, гласуван от парламента в Нур-Султан. 
 
Чужди граждани и юридически лица и досега нямаха право да притежават земя в бившата съветска република. С новия закон парламентът удължи мораториума върху продажбата на селскостопански площи на чужденци, фирми с повече от 50% чуждо участие, международни организации и т.нар. канди. Това са етнически казахи, които не притежават казахско гражданство.
 
Освен удължаването на мораториума, беше отменено и правото за арендуване на земя. В парламентарното решение се казва, че всички такива договори, сключени преди 1 юли 2016 година между чужденци и местни собственици, няма да бъдат продължавани. Към днешна дата става дума да близо 93 000 хектара, отдадени на седем смесени компании и на две чуждестранни фирми. Тези договори изтичат в периода между 2022 и 2025 година, след което земята ще се върне в собственост на държавата. 
От 19-милионното население на Казахстан едва 100 000 граждани притежават селскостопански парцели – като собственост или с договор за 49-годишна аренда. 99 процента от земята в страната са държавни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.