1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кирил Вътев: Проблемът с шапа у нас е локализиран и минимален

Кирил Вътев: Проблемът с шапа у нас е локализиран и минимален

Снимка:

Притеснителна и страшна би била само хипотезата, ако шапът стигне до големите животновъдни ферми

Проблемът с шапа у нас е прекалено локализиран и минимален, смята председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, цитиран от Агенция "Фокус". Притеснителна и страшна би била само хипотезата, ако шапът стигне до големите животновъдни ферми, които обаче по думите му „са много далече от зоната на огнището”.

Една четвърт от фирмите за месопреработка у нас се намират в седемте области, които бяха затворени за търговия с месни продукти. Става дума за 92 месопреработвателни фирми. Между тях има и по-големи, има и много малки. Обикновено фирмите имат договори с големите търговски вериги и не търгуват само в своята област или само в тези седем области”, каза Вътев.

Кирил Вътев коментира и евентуалната зараза с шап при животните в село Резово. „Доколкото съм запознат, животните в село Резово са за лична консумация на местното население", каза той.

В Главна дирекция „САНКО” на Европейската комисия е изпратен доклад, че в 10-километровата зона около село Кости всички проби са отрицателни. Докладът е подписан от д-р Бойков и е на английски език. Главна дирекция „САНКО” го изпраща  в Европейската асоциация на търговците на живи животни за месо, които много внимателно следят всички ветеринарни проблеми в целия свят. Коментарът на колегите от Брюксел е, че ние нямаме толкова голям проблем с шапа”, посочи още Кирил Вътев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.