1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай изкупува американската реколта

Китай изкупува американската реколта

Близо 7 милиона тона царевица от новата американска реколта са изкупили китайски търговци през изминалата седмица, показват данните на земеделското министерство във Вашингтон. През предходната седмица също нямаше ден без сделка за около 1 милион тона.
 
Така от началото на май сключените сделки за новия пазарен сезон, който започва на 1 септември, са за почти 10 милиона тона. От агроведомството в американската столица прогнозират, че за 2021/22-а Китай ще изкупи общо 26 милиона тона царевица от световния пазар. Целта е ясна – изхранване на все по-голямото поголовие от свине.
През последните няколко дни вносителите от Народната република се възползваха от фаза с по-ниски цени. 
 
След като юлският контракт на борсата в Чикаго на 7 май достигна рекордните 732 цента за бушел, до 14 май цената падна с 12% до 644 цента. След това, благодарение на покупките от Китай, цената отново се стабилизира и към края на миналата седмица достигна 6 долара и 65. На по-високи котировки се радват и септемврийските фючърси. От покачването на цените в Чикаго се възползва и парижката борса, където юнските доставки се търгуват за над 250 евро за тон. 
Анализаторите коментират, че Китай отрано се запасява, понеже се опасява, че бразилската реколта ще бъде по-слаба от предишните години. В южноамериканската държава няма достатъчно валежи, докато реколтата в Съединените щати засега не е изложена на рискове.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.