1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай с рекордни разходи за внос на аграрни продукти

Китай с рекордни разходи за внос на аграрни продукти

Вторият най-масово внасян продукт е месото

През октомври тази година Китай за пореден път отчита ръст на своите разходи за вносни селскостопански продукти и храни. За месеца Народната република е дала близо 14 милиарда евро, с 22 % повече, отколкото миналата година по същото време. 
 
От данните на митническата администрация става ясно, че през първите 10 месеца на годината Китай е внесъл суровини и готови продукти на стойност 115 милиарда евро. Това означава, че към 31 декември разходите по това перо ще достигнат нов рекорд.
 
Най-много пари са дадени за соя, внасяна основно от Съединените щати. За нея Пекин е платил общо 27 милиарда долара, или 14 процента повече. Количеството е увеличено с 18 на сто до 83 милиона тона. Причината за по-големия импорт на протеиновата култура е увеличеното поголовие в свиневъдството.
 
Вторият най-масово внасян продукт е месото. В резултат на африканската чума, която драстично сви местното производство, импортът на свинско е скочил с 69 процента до 8 милиона тона, за които са похарчени 21 милиарда евро. 
 
Ръст, макар и по-слаб, има и при вноса на млечни продукти. Той се е увеличил с 9 % до 3 милиона тона на стойност 9 милиарда евро. 
За периода януари-октомври китайските вносители са закупили 7 милиона тона зърнени продукти, което е скок със 163 процента спрямо 2019 година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.