1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Крие ли Китай своите данни за добивите?

Крие ли Китай своите данни за добивите?

Много често сметките на експертите във Вашингтон не излизат

Търговци и официални служби на Запад изпитват все по-големи съмнения за данните от Китай, отнасящи се до реколти, запаси и потребление на продукти като соя и царевица. Означава ли това, че Пекин крие действителния размер на своя недостиг на суровини и как ще се отрази това на цените на световните пазари?
 
През последните дни и седмици все по-често ставаме свидетели как дори добре осведоменото американско земеделско министерство, разполагащо с широка информационна мрежа, е принудено да прави сериозни корекции при своите прогнози за китайското търсене. Много често сметките на експертите във Вашингтон не излизат, или пък китайският внос надвишава всички прогнози.
Нов тласък съмненията получиха и от факта, че един от най-надеждните китайски източници на информация, уважавана анализаторска компания, изведнъж заглъхна. Преди седмица сайтът на фирмата спря да публикува своя бюлетин за пазарите в Народната република. Според австралийска телевизия причината е, че водещите експерти на компанията са били арестувани или поставени под домашен арест.
 
Спирането на информационния поток идва в период, в който Китай разбуни пазарите, изкупувайки огромни количества царевица и други суровини. Още в началото на май китайски вносители изкупиха почти цялата предстояща американска реколта от царевица. Затова министерството във Вашингтон прогнозира, че Пекин се нуждае от минимум 28 милиона тона, докато миналата година внесе едва 7 милиона тона. Зад това голямо търсене стои възстановяването на поголовието от свине, което пострада от африканската чума.
Западни експерти предполагат, че правителството в Пекин умишлено крие данните, за да разсее страховете от недостиг на месо в страната. От друга страна износителите за оставени на тъмно, за да не вдигат цените. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.