1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лек спад в цената на яйцата размер М

Лек спад в цената на яйцата размер М

Предлагането на яйца – размер L в по-малките търговски обекти е в ценовия интервал от 0,22 лв./бр. до 0,29 лв./бр.

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната през периода 20 – 27 февруари 2019 г. като цяло се задържат на нивата от предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на яйца - размер М в големите търговски вериги (ГТВ), при която се отчита леко понижение.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната се запазва на ниво от 0,19 лв./бр. По области, стойностите се движат от 0,16 лв./бр. (Добрич) до 0,21 лв./бр. (София). Седмични ценови колебания се наблюдават само във Враца и Стара Загора - намаление с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер M в ГТВ варират от 0,23 лв./бр. до 0,30 лв./бр. (Русе). В осем от областите на страната продуктът поевтинява в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,02 лв./бр. на седмична база, най-чувствително в Бургас, Сливен и Ямбол, докато в Перник, Разград, Русе, Силистра и София е налице поскъпване, с по 0,01 лв./бр. Това води до намаление на средната цена на този размер яйца в ГТВ за страната с 0,01 лв./бр., до 0,25 лв./бр.

Търговията с яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. (Смолян) до 0,31 лв./бр. (Русе и Силистра). Леко седмично понижение на стойностите се регистрира в Перник, Разград и София (с по 0,01 лв./бр.), а повишение - в Силистра и Шумен (с по 0,01 лв./бр.). Средно за страната, цената на яйца – размер L в този тип обекти се запазва на ниво от 0,28 лв./бр.

Средните цени на яйца – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) за страната остават съответно 0,24 лв./бр. и 0,25 лв./бр.

По области, цените на яйца - размер M в по-малките магазини се движат от 0,19 лв./бр. (Добрич) до 0,27 лв./бр. (Перник и София), без изменения на стойностите по области на седмична база.

Предлагането на яйца – размер L в по-малките търговски обекти е в ценовия интервал от 0,22 лв./бр. (Добрич) до 0,29 лв./бр. (Стара Загора). Единствено в Шумен се отчита седмично ценово колебание, като продуктът поскъпва с 0,01 лв./бр.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика в тази посока се отчита в Русе - 0,09 лв./бр. за размер М и 0,08 лв./бр. за размер L. В Кърджали, Пазарджик и Пловдив цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с по 0,01 лв./бр. под тези в ДТО. Подобна ситуация се наблюдава за яйцата - размер L в ГТВ в Стара Загора, където те се търгуват с 0,01 лв./бр. по-евтино отколкото в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,05 лв./бр. за ДТО. Най-голяма разлика между двата типа цени е налице за големите супермаркети в Русе – 0,10 лв./бр., а за по-малките магазини във Враца - 0,08 лв./бр.

 

 

 

 

Етикети цени, яйца, пазар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.