1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в цените на едро на бялата кристална захар

Леко понижение в цените на едро на бялата кристална захар

Цените на дребно остават без изменение

По данни на ДКСБТ през периода 4 - 11 ноември 2017 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за страната отбелязва леко понижение, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти се задържат на нивата от предходната седмица.

По области, цените на едро на захарта се движат от 1,31 лв./кг (Добрич) до 1,79 лв./кг (Враца). В сравнение с предходната седмица, в девет области се наблюдава поевтиняване на продукта на тържищата в рамките на 1,2% (Бургас) – 3,8% (Варна), а само в Благоевград и Кърджали – поскъпване, съответно с 0,7% и 1,9%. В резултат, средната цена на едро на захарта за страната намалява с 1,3%, до 1,54 лв./кг.

Предлагането на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 1,42 лв./кг (Хасково) до 1,73 лв./кг (Варна). В девет области се регистрира седмично понижение на ценовите стойности с между 1,9% и 6,6% (най-чувствително в Хасково), а в други шест – повишение от 3,2% до 9,4% (Добрич). Тези разнопосочни колебания се компенсират и, средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ остава 1,56 лв.кг.

Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в диапазона от 1,65 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 1,90 лв./кг (Разград). В три области - София, Добрич и Шумен, продуктът поевтинява в рамките на 0,6% - 2,1% на седмична база. Това не се отразява на средната цена за страната и тя се задържа на ниво от 1,77 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,21 лв./кг над тази в големите супермаркети, като разликата достига до 0,37 лв./кг във Враца.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,02 лв./кг за ГТВ и 0,23 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в Добрич – 0,32 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив – 0,42 лв./кг. В осем области цените на дребно в ГТВ са с до 0,35 лв./кг (Враца) по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.