1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко поскъпване на основните храни

Леко поскъпване на основните храни

Зърнените култури бележат спад от 3 %

С над 2 пункта се покачи общият индекс на храните на Организацията за земеделие и храни към ООН. Той достигна 170 пункта. Според данните, които ФАО публикува всеки месец, поскъпване е регистрирано при всички продукти с изключение на зърнените култури.

През април зърнените култури бележат спад от 3 процента до 160 пункта и така изостават спрямо миналата година по това време с около 5 на сто. Това е четвъртото поред поевтиняване, дължащо се основно на голямо предлагане и леко забавена международна търговия. Най-изразен спад има при пшеницата, от която през настоящата година се очаква голяма реколта. По-ниски са и цените на царевицата, оказали се под натиск заради добрите прогнози за Южна Америка.

При растителните масла има покачване от 1 пункт. Тук за поскъпването отговорността пада върху по-високите цени на палмовото и соевото масло. Впечатление прави нарасналото търсене на палмовата суровина, в комбинация с намаляване на складовите наличности в основните страни-износителки.

За четвърти месец поред ФАО регистрира поскъпване на млечните продукти. Съответният индекс добавя 10 пункта в сравнение с месец март, най-вече заради по-високите цени за масло, пълномаслено мляко на прах и сирене. За тяхното покачване допринасят голямото търсене при намаляло предлагане от Океания, където сушата дава своето отражение върху млекопроизводството.

Скок от 5 пункта до близо 170 има при месото, особено при свинското и говеждото. Поскъпването на свинското е предизвикано от засиления внос в Китай, където производството е силно намаляло вследствие на африканската чума.

Индексът на захарта отчита ръст до 181 пункта. Според експертите цените растат заради по-скъпия суров петрол. Това прави производството на етанол от захарна тръстика по-атрактивно, в резултат на което Бразилия пуска по-малко сурова захар на световния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.