1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение в цената на рафинираното слънчогледово олио

Леко повишение в цената на рафинираното слънчогледово олио

Средната за страната цена на дребно на продукта в по-малките магазини се покачва с 0,4% на седмична база

През периода 6 – 13 септември 2017 г. средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната остава на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леко повишение.

На тържищата в различните области слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,80 лв./литър (Плевен и Хасково) до 2,40 лв./литър (Бургас). В дванадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни ценови изменения спрямо предходния седмичен период, в границите от –6,4% (Пловдив) до +3,8% (Ловеч), които се компенсират и средната цена на едро за страната се задържа на ниво от 2,06 лв./литър.
 
През изтеклата седмица цените на рафинираното слънчогледово олио в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 2,34 лв./литър (Стара Загора) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В пет области се наблюдава седмично поскъпване на продукта, в рамките на 0,4% – 4,4%, най-значително в Пловдив. Това води до повишение на средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ГТВ с 0,8% на седмична база, до 2,49 лв./литър.

Предлагането на олиото в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 2,35 лв./литър (Добрич) до 2,80 лв./литър (Габрово), като седмично изменение се отчита единствено в София – повишение с 3,1%. В резултат, средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в по-малките магазини се покачва с 0,4% на седмична база, до 2,56 лв./литър.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,31 лв./литър в Пазарджик. Изключение правят осем области, където цените на продукта в ДТО са с до 0,29 лв./литър (Кюстендил) по-ниски от тези в ГТВ.

Разликата между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,43 лв./литър за ГТВ и 0,50 лв./литър за ДТО, като най-голям марж се наблюдава за големите супермаркети в Благоевград – 0,85 лв./литър, а за по-малките магазини – в Плевен – 0,93 лв./литър. В Бургас цените на олиото в ДТО са с 0,01 лв./литър по-ниски от тази на едро за областта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.