1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: На следващото заседание правителството ще приеме създаването на орган за мониторинг на цените на храните

Мирослав Найденов: На следващото заседание правителството ще приеме създаването на орган за мониторинг на цените на храните

Снимка:

МС е приел предложения от министъра на земеделието и храните пакет от мерки за следене цените на храните

Министерски съвет е приел предложения от министъра на земеделието и храните пакет от мерки за следене цените на храните и договорните отношения по цялата верига. Това стана ясно от думите на земеделския министър Мирослав Найденов, предаде Агенция „Фокус”. Министър Найденов уточни, че на следващото редовно заседание по разпореждане на министър-председателя това предложение ще бъде внесено и разгледано. На това заседание министър Найденов е представил доклад относно мерките, които предлагат.

„Ясно е, че има обективни фактори за поскъпване на цените в световен и европейски мащаб, поскъпване на горивата, на енергоизточниците и суровините. В условията на това поскъпване остава впечатлението за липса на пазарна логика – при поскъпване на някои цени и то за толкова кратко време”, заяви Найденов. Той посочи, че в този смисъл ние смятаме, че създаване на такова звено за мониторинг на цените по цялата верига производител – преработвател, търговец, е нещо, което ще помогне и ще даде по-голяма прозрачност на потребителите.

„Обсъдиха се два варианта какъв да бъде този орган. Беше възложено от премиера на администрацията на Министерски съвет, да му предложи по-добрия вариант, дали това ще стане с постановление на МС или с негова заповед, но при всички случаи в този орган, ще влизат представители на министерството на земеделието, на министерството на икономиката, на Министерство на финансите, на МВР, на Комисията за защита на потребителите, Агенцията по безопасност на храните. Разполагайки с този орган, там където се констатират деформации на пазара, ще могат разбира да се правят проверки”. Няма да останем безразлични към прояви на спекула на пазара, посочи Найденов. Министърът попита как е възможно да има кашкавал на цена от 16 лв. за килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.