1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Митата на САЩ са тежък удар срещу агросектора в ЕС

Митата на САЩ са тежък удар срещу агросектора в ЕС

Засега няма промяна в американската политика относно наложените срещу ЕС наказателни мита

Търговският спор между Брюксел и Вашингтон продължава да тежи върху селскостопанския сектор в Европейския съюз, въпреки смекчения тон при разговорите по темата. Това съобщават от офиса на еврокомисар Валдис Домбровскис, който отговаря за търговската политика.
 
Засега няма промяна в американската политика относно наложените срещу ЕС наказателни мита, изтъква Михаел Хагер, сътрудник на Домбровскис. В момента сключването на голям договор за свободна търговия изглежда немислимо, тъй като преди това трябва да бъдат изгладени редица конфликти между двете страни.
 
Лесни решения за споровете около наказателните мита и държавните субсидии в самолетостроенето не се очертават. Всичко това се отразява и на аграрния сектор и хранителната индустрия в Европа, като най-засегнати са износителите на вина, спиртни напитки, сладкарски изделия и маслини.
 
Засега наказателните мита заради самолетите са замразени, а според новия американски представител за търговията Катрин Тай такива вече няма да има, дори да възникнат нови спорове. При предстоящите преговори между Вашингтон и Брюксел обаче няма да става дума за селскостопански продукти, поне не на първоначалния етап. По-скоро ще се търси решение за индустриалните мита. Експерти обаче са на мнение, че аграрният сектор трябва също да стане тема на разискванията, като Съединените щати трябва да са готови да отворят пазарите си.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.