1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Накъде вървят цените на зърното?

Накъде вървят цените на зърното?

Според експертите във Вашингтон световната пшеничена реколта ще достигне 776 милиона тона

През новата работна седмица борсовата търговия с пшеница започна с отрицателни резултати, въпреки че в петък последният доклад на американското земеделско министерство първоначално даде крила на цените. В момента само царевицата остава на високо ниво, докато маслодайните култури също са под натиск.
 
Според експертите във Вашингтон световната пшеничена реколта ще достигне 776 милиона тона. Такава беше и предишната прогноза, но за разлика от месец март, сега потреблението е посочено като по-високо, което ще доведе и до по-малки запаси в края на сезон 2020/21-а. 
Увеличеното до 781 милиона тона потребление се дължи основно на по-голямото търсене в Китай, където хлебното зърно ще се ползва за фураж. В момента в Народната република продажбите на пшеница от старата реколта са изключително големи, като се очаква до края на сезона да достигнат рекордните 40 милиона тона.
 
Световната търговия с пшеница ще бъде в размер на 199 милиона тона, от които голяма част ще дойде от Русия и Европейския съюз. Руският експорт се очаква да достигне 39 милиона тона, въпреки въведеното износно мито. Европейският съюз от своя страна ще изнесе 28, а крайните запаси ще се свият до 295 милиона тона.
 
Въпреки тези прогнози цените на пшеницата продължават да падат. Една от причините са добрите условия за развитието на посевите в Русия, Украйна, Европейския съюз и отчасти в Съединените щати. Освен това в момента големите вносители намаляват покупките, очаквайки новата реколта да се продава на по-изгодни цени. Подкрепа за подобно развитие идва вече от Русия, която дава значително по-ниски оферти за доставки през септември. Това се отразява и на цените на парижката борса.
 
Що се отнася до царевицата, там прогнозата за този сезон е за реколта в размер на 1 милиард и 137 милиона тона. Успоредно с това са завишени очакванията за потреблението, при същевременно свиване на складовите наличности. Основен двигател на поскъпването на царевицата е Китай, който до края на пазарната година ще внесе 22 милиона тона.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.