1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наше вино с вода пробутват на германците

Наше вино с вода пробутват на германците

Виното било разреждано с вода и други добавки, но не било опасно за здравето.

 

Вино менте от България задържаха в Берлин и Източна Германия. Това съобщи немският вестник "Тагесшпигел". 100 хил. бутилки с марка "Кадарка от Розовата долина" са конфискувани от контрольорите на Министерството за защита на потребителите. Виното било разреждано с вода и други добавки, но не било опасно за здравето.

Фалшификаторите, зад които експерти предполагат, че стои българска мафия, разреждали виното с до 50% вода и го докарвали на вкус с прибавяне на спирт, глицерин и захар, обяснил берлинският контрольор по вината Петер Шайб.
Вината с по-голям процент захар от рода на кадарката са традиционно търсени най-вече в провинциите на бившата ГДР. С времето обаче цената им много паднала и това е вероятната причина за появата на ментета, коментират експерти пред изданието.

Щателна проверка минават всички вина, които се изнасят от България за страните от Евросъюза, коментира Людмила Маринова от "Белведере", собственик на търговското дружество "Винимпекс". То има правата да продава около 20 марки родни вина, но сред тях не е "Кадарка", уточни тя. Българските вина, които се продават в ЕС, минават проверка през регулаторните органи на съответните страни, проверяват се щателно и фирмите, които ги произвеждат, обясни Маринова./standartnews.com

  AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.