1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Незаконни търговци окупираха Монтана

Незаконни търговци окупираха Монтана

Незаконните продавачи трябва да бъдат прогонени от органите на ДВСК или от кметството.

 

От седмица гоня нерегламентираните търговци на риба, коментира управителят на общинския пазар в Монтана Иван Илиев. Те обаче окупираха улиците, които водят към тържището и пак предлагат стоката си. Риба от багажници на леки автомобили може да се купи и от входните шосета край града. Тя не е проверена от санитарни органи и крие здравен риск за потребителите. Няма гаранции, че не е престояла неизчистена няколко дни в хладилници. Незаконните продавачи трябва да бъдат прогонени от органите на ДВСК или от кметството. Пред Никулден обаче проверяващите са снизходителни, обясни Илиев.

На територията на общинския пазар са открити два специализирани магазина за риба. В дните преди празника те са отворени от ранна утрин до късна вечер. Предлагат по няколко вида риби, предимно прясна. Водната стока е преминала през контрола на ДВСК. На всички изисквания отговаря и оборудването, магазините разполагат с ледогенератори и вани за живата риба.

Най-търсената риба е шаранът. Цената му от понеделник скочи от 3,50 на 4-4,50 лв. В петък търговците очакват да прибират по 5 и 5,50 лв. за килограм. Толстолобът върви по 2,50 лв., таранката - по 2 лв. Рибарите предлагат и бял амур на цена от 4 лв. Незаконните търговци свалят цената с 30-50 ст. Според Илиев те са само прекупвачи. Не са малки количествата и на бракониерския улов.

Речна риба в Монтана липсва, предлаганата е извадена от наети язовири. Най-големи количества влизат в мрежите в близкия язовир "Огоста", чиято вода е наситена с арсен. Изследвания за рибата обаче не се правят. Купувачите искат да се снабдят с шаран за никулденската си трапеза и не питат в какви води е ловен./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.