1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НСИ: Доверието на потребителите намалява

НСИ: Доверието на потребителите намалява

Снимка:

Очаква се нарастване на инфлацията и на безработицата през следващите 12 месеца

През октомври общият показател на доверие на потребителите намалява с 4.3 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в градовете (4.6 пункта), така и в селата (4 пункта), показват данните на Националния статистически институт.

Наблюдението през октомври като цяло показва нарастване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с юли. Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение.

По-песимистични в сравнение с юли са и оценките и очакванията на потребителите за промените във финансовото състояние на техните домакинства. Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са също по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано.

Потребителите очакват нарастване на инфлацията и на безработицата през следващите 12 месеца. Настоящата икономическа ситуация в страната се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават.

Последната анкета отчита и влошаване на общата оценка да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба в настоящата ситуация. Увеличава се и броят на отрицателните отговори на въпросите, свързани с плановете за покупка на кола, жилище, както и за подобренията в дома.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.