1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Община Добрич ще прецизира схемата за разполагане на търговските маси на пазара

Община Добрич ще прецизира схемата за разполагане на търговските маси на пазара

Това стана ясно след среща на кмета Детелина Николова и представители на търговци от закритата част на добричкия пазар

Община Добрич ще прецизира схемата за разполагане на търговските маси на пазара, стана ясно след среща на кмета Детелина Николова и представители на търговци от закритата част на добричкия пазар. Мнозина от тях са недоволни от предложената нова схема за  разположение на масите.

В срещата участваха още директорът на общинското предприятие „Общински пазари" Георги Кирилов, председателят на Постоянната комисия „Търговия, услуги и туризъм" Живко Мартинов и нейните членове Ивелин Пейчев, Красимир Илиев и Весела Стоянова. Кметът обясни на участниците в срещата, че схемата е изработена от архитекти след анализ и е приета от Общинския експерт съвет за устройство на територията, информира Дарик радио.

По повод изменения в нормативната уредба е необходима промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги за  ползване на работно място на пазарите. Съгласно тази промяна таксите ще се определят не на работна маса, а на работно място, определено след предварително проучване на базата на проведена анкета с търговците. Площта на работното място трябва да бъде от 4 до 6 метра. Кметът Николова коментира и възможността, която дава новата схема за свободно преминаване на майки с колички и хора с увреждания. Николова представи и идейния проект на Общината за нова визия на пазара, който ще бъде обсъден със самите търговци.

Представителите на закритата част от централния пазар, някои от които с 20-годишна дейност, от своя страна предложиха друга схема за разположение на масите, която по думите им осигурява еднаква видимост на всички маси за клиентите и не създава възможности за противоречия помежду им. По този начин, според тях, те няма да загубят работата си и ще се избегнат излишни конфликти. Те изразяват съгласие с редуциране на масите от 92 на 77 броя и не оспорват необходимостта от промяна, която трябва да бъде от взаимен интерес.

Предстои община Добрич да приеме нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите, в която ще се регламентира размера на таксата на работно място в зависимост от площта. След това работна група от общината ще посети на място централния пазар и заедно с търговците ще преработи предложената схема за разположение на работните маси. Дотогава условията за тяхното ползване и разположение остават непроменени.   

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.