1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Охладеното пиле поевтиня в големите търговски вериги

Охладеното пиле поевтиня в големите търговски вериги

Цените на дребно на охладеното пиле във веригите са средно с 0,30 лв./кг по-високи от тези на едро

Цените на едро на охладеното пиле се задържат в диапазона от 4,18 лв./кг (Пловдив) до 4,70 лв./кг (Силистра) в периода 9-16 септември. Седмично изменение на цените се регистрира само в пет от областите – покачване от 2,2% (Враца) до 3,1% (Бургас). В резултат, средната цена на едро на охладено пиле за страната се увеличава с 0,5% на седмична база, до 4,43 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на дребно на охладеното пиле се движат в границите от 4,34 лв./кг (Силистра и Търговище) до 5,24 лв./кг (Хасково). В осем области се регистрира седмично поевтиняване на продукта в ГТВ с между 1,1% и 5,4% (Силистра и Търговище), а единствено в Шумен – поскъпване, с 1,1%. В резултат, средната стойност за страната в ГТВ се понижава с 1% на седмична база, до 4,73 лв./кг.

През наблюдавания седмичен период цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,30 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,94 лв./кг в Хасково. В шест области цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро с между 0,01 лв./кг и 0,36 лв./кг (Силистра).

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле са в интервала от 4,55 лв./кг (София) до 5,35 лв./кг (Габрово, Ловеч и Плевен). Спрямо предходния седмичен период, ценови изменения се наблюдават само в три области – покачване в рамките на 0,4 – 7,3%, най-значително в Русе. Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в тези обекти е 4,97 лв./кг, с 0,4% над нивото от предходния седмичен период.

Средно за страната, през наблюдавания период цената на дребно на охладеното пиле в ДТО е с 0,54 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата варира от 0,08 лв./кг във Варна до 0,91 лв./кг в Габрово.

Цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са средно с 5% по-високи от тези в ГТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.