1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От 1 ноември ще бъдат въведени нови правила за плащане на ДДС при сделките със зърно

От 1 ноември ще бъдат въведени нови правила за плащане на ДДС при сделките със зърно

Данъкът ще се внася в държавната хазна от купувача, а не от продавача

От 1 ноември ще бъдат въведени нови правила за плащане на ДДС при сделките със зърно. Данъкът ще се внася в държавната хазна от купувача, а не от продавача, което представлява обратно начисляване на налога. Това стана ясно на заседание на земеделската комисия в парламента, на което присъства зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Депутатите приеха единодушно промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, които ще въведат новия режим за плащане на ДДС. Той ще важи за сделки с култури като пшеница, ръж, лимец, ечемик, семена от кориандър, кимион, както и при сделки с битови отпадъци от черни и цветни метали. С новата схема за плащане на ДДС държавата се очаква да събере 250 млн. лв. допълнително.

Беше обсъден вариант и за по-бързо възстановяване на данъка - за 15 дни, за фермерите, които вече са платили налога преди влизане в сила на новите правила и сега ще трябва да си получат ДДС-то от хазната. Това обаче ще бъде обсъдено при второ четене на закона. Засега е предвидено срокът да е 30 дни за стопаните, чиято основна дейност (над 50% от приходите) е зърнопроизводството, пише "Сега".

Пълно възстановяване в този срок обаче ще има само за 20% от фермерите, обясни зам.-министър Петкова. В останалите 80% от случаите данъкът се връща след ревизия. За да не плаща държавата лихви обаче, е въведен специален режим на връщане на налога. Когато се налага преразглеждане на документите за заявено връщане на ДДС, се задържа само част от дължимите пари за времето, през което тече инспекцията, обясни Петкова. Размерът на удържаната сума се определя така, че да е приблизително равен на частта от поисканото ДДС, която е рискова, каза Петкова.

На 1 януари 2014 г. може да бъде сложена първата пломба с GPS за проследяване на рискови товари от границата до мястото за разтоварването им, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Става дума за плодове, зеленчуци, месо, захар и други стоки, които често са обект на нелегален внос. Почти сме готови с промените в закона и се надяваме те да влязат в сила до края на годината, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.