1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отчита се понижение на средната цена на едро на бялата кристална захар

Отчита се понижение на средната цена на едро на бялата кристална захар

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,28 лв./кг

През периода 9 – 16 октомври 2019 г. средната цена на едро на бялата кристална захар за страната се понижава на седмична база, докато тези на дребно и в двата наблюдавани типа търговски обекти са без промяна.
На тържищата в страната цените на едро на захарта варират от 1,10 лв./кг (Пловдив) до 1,65 лв./кг (Бургас). В девет области се отчитат разнопосочни седмични отклонения на цените в границите от -7,1% (Враца) до +4,2% (Ямбол). Средната цена на едро на захарта за страната е 1,28 лв./кг, с 0,8% по-ниска спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цените на дребно на захарта остават 1,30 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и 1,44 лв./кг в другите търговски обекти (ДТО).
В големите супермаркети захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,24 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и Силистра) до 1,39 лв./кг (Пловдив). Седмични изменения на цените се регистрират само в три области – повишение респективно с 5,4% и 5,5% във Варна и Добрич и понижение с 4,9% в Шумен.

Цените на захарта в по-малките магазини се движат от 1,33 лв./кг (Видин и Враца) до 1,68 лв./кг (Разград). Седмична промяна на стойностите се отчита само във Видин, Враца и Монтана – повишение в рамките на 3,1% - 3,9%.
През наблюдавания период цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,14 лв./кг над тези в големите супермаркети, като разликата е най-голяма в Разград – 0,34 лв./кг.
Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,02 лв./кг за големите супермаркети и 0,16 лв./кг за по-малките магазини, като е най-голям в Пловдив - 0,29 лв./кг за ГТВ и 0,39 лв./кг за ДТО. В осем области продуктът се търгува с между 0,01 лв./кг (Сливен) и 0,39 лв./кг (Бургас) по-евтино в ГТВ отколкото на едро. Подобна ситуация се наблюдава и в ДТО в Бургас и Варна, където цените на продукта са съответно с 0,14 лв./кг и 0,12 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.