1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пилешкото месо леко понижи цената си

Пилешкото месо леко понижи цената си

В големите супермаркети замразеното пиле се предлага на цени от 4,47 лв./кг до 5,00 лв./кг

Като цяло, през периода 3 - 10 декември 2014 г. се наблюдава леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната спрямо предходната седмица. Само при средната цена на дребно на замразеното пиле се отчита незначително повишение. 

Пиле-замразено

През изминалата седмица предлагането на едро на замразено пиле в страната е в ценовия диапазон от 2,81 лв./кг (Враца) до 4,30 лв./кг (Ловеч). В десет области се регистрира седмично намаление на цените на едро, като в осем от тях то е от 0,2 до 5,1%, а във Враца достига до 26,4%. Само в областите Кърджали и Пловдив се отчита леко покачване на ценовите стойности, съответно с 0,2 и 0,3%. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се понижава с 1,9% спрямо предходната седмица до 3,93 лв./кг.

В сравнение с предходната седмица, средните за страната цени на дребно на замразеното пиле намаляват с 0,4% до 4,72 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и с 0,2% до 4,95 лв./кг в другите търговски обекти (ДТО).

В големите супермаркети замразеното пиле се предлага на цени от 4,47 лв./кг (София) до 5,00 лв./кг (Добрич). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в пет от областите. Във всички от тях е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 0,2 – 4,1%, най-съществено в Шумен.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,79 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,37 лв./кг в Бургас до 1,81 лв./кг във Враца.

В другите търговски обекти замразеното пиле продължава да се търгува в ценовия интервал от 4,53 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в по-малките магазини в Хасково и Стара Загора се наблюдава поевтиняване на продукта, съответно с 1,3% и 5,7%.

Маржът между цените на едро на продукта и тези на дребно в ДТО е средно 1,02 лв./кг, като достига до 2,02 лв./кг във Враца.

Средно за страната, цените на замразеното пиле в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 4,6%. 

 

Пиле – прясно, охладено

През наблюдавания период цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 4,26 лв./кг (Благоевград) до 4,85 лв./кг (Смолян), като в почти цялата страна се задържат на нивата от предходния седмичен период. Седмично ценово изменение се отчита само във Варна и Благоевград – понижение, съответно с 1,5% и 6,4%. Така, средната цена на едро на охладеното пиле за страната леко се понижава (с 0,2%), до 4,49 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги е 4,94 лв./кг, с 1,9% по-висока на седмична база. Предлагането на продукта в тези обекти е в ценовия интервал от 4,64 лв./кг (Варна) до 5,24 лв./кг (Благоевград). Изменение на ценовите нива спрямо предходната седмица се регистрира в четиринадесет от областите - във всички, в посока на покачване. Поскъпването на продукта е от 1% в Кюстендил до 9,5% в Силистра и Търговище (след като през предходната седмица в тези две области е отчетено съществено понижение на цените).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,45 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Благоевград (0,98 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,04 лв./кг).

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле остават в границите от 4,75 лв./кг (Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора). Спрямо предходния седмичен период, леки ценови изменения се наблюдават само в две области – увеличение с 5,2% в София и понижение с 0,2% в Благоевград. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини се увеличава с 0,4% на седмична база, до 5,11 лв./кг.

За наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,62 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,23 лв./кг във Варна до 0,91 лв./кг в Габрово.

Средно за страната, цената на охладеното пиле в ДТО е с 3,4% по-висока от тази в ГТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.