1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По-високи средни цени на земеделската земя у нас

По-високи средни цени на земеделската земя у нас

Увеличение е отчетено при всички категории земя по начин на използване

По-високи средни цени на земеделската земя у нас отчита националната статистика. През миналата година един декар достига 761 лева. Това е с четири на сто повече в сравнение с 2015г. Увеличение е отчетено в цената на всички категории земя по начин на използване.

Цената на постоянно затревените площи се увеличава с близо 20 на сто, на овощните насаждения - с над 11 на сто, на лозята - с 9 процента и на нивите - с малко повече от 1%.

1157 лв. на декар - толкова е струвала земеделската земя в Североизточния район. Там е отчетено и най-голямо увеличение на цената на земеделската земя спрямо предходната година. През 2016г. средната цена на рентата на един декар наета или арендувана земеделска земя достига 44 лв., което е с почти пет на сто повече спрямо 2015г. Спрямо предходната година най-голямо е увеличението на рентата за овощните насаждения - с малко над 28 на сто. От наблюдаваните категории земя понижение на цената се наблюдава при постоянно затревените площи - с 16 на сто, и при лозята - с близо 14 на сто.

Най-висока е цената за един декар наета или арендувана земеделска земя в Североизточния район - 64 лева. Увеличение на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони, с изключение на Южния централен район.

Автор: Цветелина Влайкова

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.