1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пробите от продуктите „Стара планина” със соя ще бъдат изследвани повторно в референтна лаборатория в чужбина

Пробите от продуктите „Стара планина” със соя ще бъдат изследвани повторно в референтна лаборатория в чужбина

Асоциацията на месопреработвателите декларира пълна готовност да съдейства за изясняване на случая

Пробите от продуктите „Стара планина” ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС, където ще бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин. Това беше договорено на среща на 14 октомври  между ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите фирми.

По време на разговорите в НВМС Асоциацията декларира пълна готовност да съдейства за изясняване на случая. Месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.

Друга договореност, постигната на срещата, е инспектори от ДВСК да вземат проби от вложените суровини и подправки.

„Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй като това е важно както за нас като контролен орган, така и за производителите. Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта”, заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов.

„АМБ ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава-членка на ЕС”, каза изп. директор на АМБ д-р Светла Чамова. Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи.

При анализ в Референтния център по безопасност на храните на седем проби от продукти, произведени по утвърдения стандарт „Стара планина”, бе установено наличие на соя в кренвирш, колбас, карначе и кебапче. Инспекторите от ДВСК са взели пробите от търговската мрежа. Методът, по който са направени изследванията, е базиран на официален метод на Асоциацията по аналитична химия на САЩ и се ползва за доказване на наличие на соев протеин в месо и месни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.