1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. РИОКОЗ Ловеч проверява за пасти за зъби с нередовни етикети

РИОКОЗ Ловеч проверява за пасти за зъби с нередовни етикети

Част от тях нямат обозначителни надписи на етикетите за концентрацията на съдържание на флуор

35 вида пасти за зъби, които се предлагат на пазара в Ловешко, не отговарят на законовите изисквания за етикетиране. Това са установили инспекторите от РИОКОЗ Ловеч. Те са проверили общо 56 обекта в региона за продажба на козметични продукти и пасти за зъби - българско производство, с произход от страни членки на ЕС и внос от трети страни.

При извършените 68 инспекции са проверени общо 130 козметични продукти от 42 марки пасти за зъби, в това число 15 от тях за деца. Проверките на пастите за зъби сочат, че част от тях нямат обозначителни надписи на етикетите за концентрацията на съдържание на флуор. Сред другите нарушения са липса на съвети за употреба от деца на първични и вторични опаковки на пастите, непълна информация на български език, неточно и непълно изписване на изискващия се надпис за деца до 6-год. възраст върху вторичната опаковка.

Инспекторите са намерили и пасти за зъби без стикер на български език, както и такива с несъответстващ на марката стикер на български език /на друг вид паста за зъби/. Издадени са 13 предписания за спиране продажбата на артикулите до отстраняване на нарушенията.

След като е установено, че нередностите са отстранени, са издадени 4 заповеди за възстановяване реализацията на козметични продукти, останалите марки продукти са спрени и върнати на доставчиците. За констатираните несъответствия са съставени 3 акта за установено административно нарушение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.