1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия иска да изнася амоняк през пристанището на Одеса

Русия иска да изнася амоняк през пристанището на Одеса

Преди няколко дни Москва в последния момент се съгласи да удължи действието на морския коридор за украинското зърно

Русия да изнася торове през украинското пристанище на Одеса, поиска при среща с президента Владимир Путин в Москва директорът на голям руски торов завод от град Толиати. 
 
По времето на Съветския съюз между Толиати и Одеса беше изграден тръбопровод с капацитет от 2,5 милиона тона на година, по който до началото на войната се транспортираше амоняк към пристанището, за да бъде натоварен на кораби. В момента компанията строи нова тръба, която ще свързва града, наречен заради голямото автомобилно предприятие там „съветският Детройт“, и руското черноморско пристанище Таман, но тя ще е готова едва в края на следващата година.
 
Затова от завода настояват Путин да поиска в рамките на сделката за черноморския зърнен коридор да се възстанови и износът на амоняк през Одеса. Между фирмата и Украйна е имало разговори по въпроса, но те са приключили без резултат, тъй като Киев поставя политически условия, които са извън компетенциите на компанията.
 
Само преди няколко дни Москва в последния момент се съгласи да удължи действието на морския коридор за украинското зърно, което иначе изтичаше на 19 ноември. Забавянето се дължеше на твърдението, че не се спазва онази част от споразумението, позволяваща експорта на руски храни, аграрни продукти и торове. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.