1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия се изкачи на пето място в света

Русия се изкачи на пето място в света

Според най-новите прогнози производството на свинско месо през следващите 4 години ще нарасне

С малко над 4 милиона тона през миналата година Русия се е изкачила на пето място в света по производство на свинско месо, сочат данните на Националния съюз на свиневъдите. Консумацията на глава от населението е около 25 килограма на година.

Стопаните отчитат ръст от 200 хиляди тона спрямо 2018-та, като основната причина за добрите резултати са големите инвестиционни проекти в свиневъдството, реализирани през последните 12 месеца. Според най-новите прогнози производството на свинско месо през следващите 4 години ще нарасне с още 1 милион тона. Минимум една трета от допълнителното количество ще остане на вътрешния пазар, където търсенето продължава да расте. Друга голяма част ще бъде насочена за експорт.

Предварителните данни за 2019 година сочат, че Русия е изнесла около 100 хиляди тона свинско месо, или 20 % повече, отколкото през 2018-та. Това извежда страната на пето място и по експорт.

Общата годишна консумация на месо е около 76 килограма на човек. От тях 35 килограма са пилешко, с 25 килограма на второ място се нарежда свинското, а на трето е говеждото с 15 килограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.