1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 30% по-скъпо месо у нас

С 30% по-скъпо месо у нас

Покачването се дължи на новите борсови цени на зърното в световен мащаб

Месото, което е пристигало от ЕС у нас през август, е по-скъпо с 30%. Цените на нашия пазар още не са се покачили, защото преработвателите са длъжни първо да пратят предизвестие за поскъпването до търговската мрежа. Това обясни пред bTV председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Наличното количество животни в България е достатъчно само за покриване на нуждите от свежо месо на пазара. Именно затова вносът от ЕС е неизбежен, обясни Вътев. Огромното покачване на цените се дължи на новите борсови цени на зърното в световен мащаб. Производството на зърно е с 200 млн. тона по-малко.

„30% ръст на месото не значи 30% ръст на колбасите”, категоричен бе Вътев. Той обясни, че завишаването на цените е специфично в зависимост от суровините, използвани за производството на даден вид салам.

Според Вътев, адекватната надценка би трябвало да е 15%, но никой преработвател у нас нямало да си позволи да надуе цените толкова. „Българският потребител не може да понесе високи цени”, коментира Вътев.

„Всяка фирма ще прецени как да оцелее. Ще има фалити”, прогнозира той и уточни, че рентабилността в бранша е близо до нулата.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.