1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ очакват рекордно потребление на захар в световен мащаб

САЩ очакват рекордно потребление на захар в световен мащаб

Ръст ще има и при световната търговия

Рекордно потребление на захар прогнозират от американското земеделско министерство за сезон 2022/23-та. Производството ще достигне 183,15 милиона тона, но използваното количество ще бъде по-голямо, което ще наложи да се посегне на запасите.
 
 
През новия сезон производството на захар ще се увеличи с процент и половина спрямо миналата година, като най-голям ръст – с 2,6 до 38 милиона тона ще отчете Бразилия. Това се случва благодарение на благоприятните метеорологични условия, които компенсират намалените за сметка на соята и царевицата площи. 
Прогнозата на Вашингтон показва, че Индия, вторият най-голям производител и третият най-голям износител на захар през този сезон ще има спад от около 3 процента до 35,8 милиона тона. С 329 хиляди тона по-малко ще бъде и производството в Европейския съюз и ще достигне малко над 16 милиона тона. Основната причина е, че много стопани са предпочели да засеят царевица или слънчоглед, които носят по-голяма печалба, и са намалили площите със захарно цвекло. В световен мащаб Съюзът е на трето място по производство, а тази година на четвъртата позиция с 10,5 милиона тона ще излезе Тайланд, регистрирайки увеличение с 343 хиляди тона. 
 
В резултат на по-голямата консумация на захар от хората, особено в страни като Китай, Индонезия или Русия, тазгодишното потребление ще бъде в размер на рекордните 176,4 милиона тона, което е с над 3 милиона тона повече, отколкото през миналия сезон. 
Ръст ще има и при световната търговия, смятат в американското агроведомство. Износът ще се увеличи с над 2 процента до 70 милиона тона, като по-големият експорт от Бразилия и Тайланд ще компенсира по-малките количества, изнасяни от Индия. 
При условие, че потреблението се очаква да бъде по-голямо от производството, световните запаси ще продължат да се свиват. В края на сезона те ще бъдат в размер на 38,5 милиона тона, при 44,5 милиона тона година по-рано. Новото количество стига за 80 дни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.