1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ преговарят с Индия за мащабен договор

САЩ преговарят с Индия за мащабен договор

Съединените щати и Индия водят преговори за мащабен търговски договор, съобщи американският президент Доналд Тръмп в социалните мрежи. Дали споразумението ще е готово преди изборите през ноември все още не е ясно.

По думите на Тръмп екипи от двете страни от няколко седмици обсъждат клаузите по бъдещия договор. С него Съединените щати искат да получат по-голям достъп до индийския пазар за мляко и птиче месо, както и да намалят вносните мита за редица други продукти. В споразумението е включена и сделка за 24 военни хеликоптера, които САЩ ще достави на Индия през следващите месеци. Стойността на поръчката е над 2 и половина милиарда долара.

Съединените щати са вторият най-важен търговски партньор на Индия, след Китай. В американската ранглиста азиатската държава се нарежда на девето място, като за миналата година САЩ имат отрицателно търговско салдо в размер на 23 милиарда долара. Именно затова Тръмп настоява за договор, който да задължи Индия да внася повече американски продукти, като отделя специално внимание на аграрния сектор. Фермерите са сред най-верните поддръжници на президента и се очаква през ноември отново масово да гласуват за него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.