1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Шри Ланка забрани вноса на палмово масло

Шри Ланка забрани вноса на палмово масло

Суровината се използва предимно за печива, фуражи и козметични продукти

Шри Ланка спира да внася палмово масло, независимо с какъв произход. Това става ясно от указ, подписан от президента на страната.
В своя указ, който вече е влязъл в действие, държавният глава освен това нарежда всички палмови плантации постепенно да бъдат заменени с насаждения за добив на каучук и с други природосъобразни растения. Така всяка година трябва да изчезват по 10 процента от съществуващите плантации за палмово масло.
 
В навечерието на президентските избори държавният глава обеща да сложи край на производството на палмово масло, отговаряйки на исканията на голяма част от селското население в страната. Години наред тези хора протестираха срещу палмите, чието отглеждане води до изсичане на джунглите, ерозия на почвите и замърсяване на водоизточниците.
 
Според търговското министерство в Коломбо Шри Ланка внася по 200 000 тона палмово масло на година, най-вече от Индонезия и Малайзия. Суровината се използва предимно за печива, фуражи и козметични продукти. Затова преработвателната индустрия на острова остро критикува забраната за внос. В страната има и 11 хиляди хектара палмови плантации, произвеждащи годишно по 18 хиляди тона масло.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.