1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Скоро в България ще има законови регулации, ограничаващи надценките на големите търговски вериги

Скоро в България ще има законови регулации, ограничаващи надценките на големите търговски вериги

Снимка:

Подобна практика няма да е прецедент за страната ни, заяви председателят на ДКСБТ Едуард Стойчев

Скоро в България ще има законови регулации, които ще ограничават надценката, която големите търговски вериги слагат върху продаваните стоки. Това заяви пред телевизия „България он ер” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

Подобна практика няма да е прецедент за България, тя е въведена в голяма част от европейските държави.

„Големите вериги за търговия на дребно получават все по-голяма пазарна мощ. В момента те държат над 50% от пазара на дребно и това им дава възможност да притискат българските производители за по-ниски цени", коментира Стойчев.

Според него, комисията често се натъква на съмнителни договорни условия между търговец и производител. Става дума за скрити бонуси и общи условия като в крайна сметка потребителят се принуждава да направи отстъпка на веригите, която в някои случаи достига 48%, посочи експертът. Такива скрити отстъпки са например налаганите от веригите входна такса за продуктите на търговците или пък бонус оборот. Цените на яйцата се стабилизират, но на високите нива от около 30 ст. за брой, като тази тенденция ще се запази до Великден, прогнозира още Стойчев.

Според него, рязкото поскъпване отпреди две седмици в основата си е спекулативно. Ситуацията на останалите европейски пазари обаче е аналогична, като причината е влизането в сила на директивата за хуманно отношение към кокошките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.