1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. След 20 години Южна Корея отново внася говеждо от ЕС

След 20 години Южна Корея отново внася говеждо от ЕС

Датските и холандските говедовъди получават нова възможност за износ

След близо 20-годишно прекъсване Южна Корея вдигна забраната за внос на говеждо месо от някои страни на Европейския съюз. Първи от новите условия ще се възползват производителите от Дания и Холандия, съобщиха от Европейската комисия.
 
 
По думите на комисаря по търговия Сесилия Малмстрьом това означава, че датските и холандските говедовъди получават нова възможност за износ. Здравният комисар Витенис Андриюкайтис допълни, че вдигането на забраната е поредният знак за доверието на търговските партньори в качеството на европейските производители. Агрокомисар Фил Хоган се надява, че след Дания и Холандия и други европейски износители ще имат достъп до южнокорейския пазар.
 
Отварянето на корейския пазар стана възможно след дългогодишни усилия от страна на Европейската комисия и страните членки. Ограниченията бяха наложени през 2001 година заради болестта "луда крава", а отмяната им е признание за ефективността на системата за контрол и безопасност на храните на Стария континент. От Брюксел коментираха, че Комисията ще продължи да си сътрудничи с властите в Сеул, за да осигури отварянето на пазара и за другите държави от Съюза. От 2011 година действа търговско споразумение между Европейския съюз и Южна Корея, което е допринесло за годишен ръст от 10 процента в стокообмена в сектора на селското стопанство. В рамките на този договор бяха премахнати редица търговски ограничения като мита и фитосанитарни изисквания.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.