1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад на износа на храни от Великобритания

Спад на износа на храни от Великобритания

Сред 27-те държави се откроява Ирландия

С близо 12 % е намалял износът на храни и напитки от Великобритания през третото тримесечие на годината, сочат данните на Федерацията на производителите на храни и напитки. За първите 9 месеца на 2020 статистиката отчита спад от близо 13 на сто.
 
През месеците юли, август и септември намалението при експорта към страните от Европейския съюз е с над 9 на сто, докато към държавите извън Общността спадът е по-сериозен – с близо 15 %. Най-чувствително са се свили доставките за Испания, с цели 34%. Според експертите това се дължи основно на пандемията от Ковид-19 и затворените хотели и ресторанти.
 
Европейският съюз остава най-важният търговски партньор за Обединеното кралство, тъй като 60 на сто от изнасяните храни и напитки са предназначени именно за този пазар. Сред 27-те държави се откроява Ирландия, която поема около една трета от британския експорт. Според Федерацията на производителите на храни и напитки добре разработените канали за доставка в Ирландия са от изключителна важност за бъдещето на целия сектор на храните и напитките във Великобритания.
Barrel
 
Шотландското уиски е сред петте най-търсени британски стоки в чужбина. За 9-те месеца на 2020-та неговият износ е паднал с 19 % в сравнение със същия период на миналата година, като стойността през тази достига 901 милиона лири. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.