1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад от 5,3% на германския износ на вино

Спад от 5,3% на германския износ на вино

През 2020 година най-добре се е представил регионът Мозел

Спад от над 5 % има при експорта на вино от Германия за периода между ноември 2019 и октомври 2020 година. Общото количество е в размер на почти 98 милиона литра.
 
Успоредно с обема са намалели и цените, на които германското вино се продава в чужбина. Това се дължи основно на разместването на каналите за пласмент от ресторанти, където цените са по-високи, към търговията на дребно, където виното се продава по-евтино. Така средната цена на литър при доставките в чужбина спрямо предишната година е паднала с 8,8 % до 2,86 цента.
 
През 2020 година най-добре се е представил регионът Мозел, от където белите вина се изнасят за близо 4 евро на литър. Въпреки това и тук има спад от 9 процента, най-вече заради пазара в Съединените щати. Износът за Америка страда не само от коронакризата, но и заради въведените от администрацията на Доналд Тръмп през ноември наказателни мита в размер на 25 %. Така изнесеното за САЩ количество възлиза на 15 и половина милиона литра, което е с близо 8 на сто по-малко. Преди 10 години Германия достави на американския пазар 30 милиона литра. През миналата година под сериозен натиск беше и експортът посока Великобритания. В месеците преди окончателното излизане на Обединеното кралство от ЕС германският износ на вина отчита спад с 30 %.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.