1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спадът на цените на кафето принуждава фермерите да отглеждат кока

Спадът на цените на кафето принуждава фермерите да отглеждат кока

25 млн. фермери от целия свят са засегнати от резкия спад в цените на кафето.

 

Спадът в цените на кафето в глобален мащаб дава мощен тласък на търговията с наркотици, сочи проучване на британската неправителствена организация Оксфам, цитирано от FT.

Перспективата да останат без препитание принуждава фермерите вместо кафе да отглеждат други култури включително и такива, от които се произвеждат наркотици.

Най-тежко е положението в силно зависимите от кафето икономики в Африка и Латинска Америка.

Според Оксфам вината за ниските цени на кафето е на четирите най-големи компании за кафе - Sara Lee, Kraft, Nestle и Procter & Gamble. Според данните на Оксфам голямата четворка е разклатила пазара, чрез нелоялна конкуренция и не е предприела никакви действия за защита на фермерите и осигуряване на елементарен стандарт за живот.

По данни на Оксфам, 25 млн. фермери от целия свят са засегнати от резкия спад в цените на кафето. Цените на кафето в реални измерения са по-ниски, отколкото са били през последните 100 години и тази култура бързо става нерентабилна, твърдят специалисти от Оксфам.

Само от 1998 г. до сега цената на кафето в световен мащаб е паднала със 17 процента. Причина за спада е и глобалното свръхпроизводство в Бразилия и Виетнам. Азиатската страна се превърна във втория по големина производител на кафе в света след Бразилия и бълва огромни количества на пазара и подбива цените.

Публикуването на доклада на Оксфам съвпада със срещата на кафейната индустрия, фермери и международни институции, която започна в Женева, във вторник.

В Етиопия – родината на кафето, където от 3000 години се пие ароматната напитка, повечето фермери са заменили отглеждането на културата с канабис и кока. Същият феномен се наблюдава и в Перу. Това е напълно обяснимо, като се има предвид, че в латиноамериканската страна един паунд кафе струва 60 цента, докато същото количество кока струва 3 долара.

В Етиопия кафето е жизненоважно за икономиката на бедната африканска страна, в която с отглеждане на културата се занимават 700 000 фермери. Приходите от износ на кафе в страната са спаднали от 70 на сто от експортните приходи на страната до едва 30 процента само в рамките на 5 години, като Етиопия е изгубила за този период 830 млн. долара от нереализирани експортни приходи.

В страната изключително популярно е станало отглеждането на храста кат /khat/, от който се произвежда амфетамин, забранен в Европа и САЩ.

Приходите от наркотика за последните пет години са се удвоили до 58 млн. долара годишно. Дрогата, която се дъвче и има ефект на стимулант е изключително популярна в Етиопия и е хит на европейския пазар за наркотични вещества. Според Оксфам, ако тази тенденция продължи, той ще измести кафето като основна експортна стока на Етиопия в рамките на 10 години./Investor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.