1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спираме вноса на пшеница

Спираме вноса на пшеница

Държавният резерв ще се попълва от новата реколта

 

Допълнителни количества зърно извън договорените от Държавния резерв няма да се внасят. Това обяви министърът на земеделието Мехмед Дикме. До момента агенцията е подписала контракти за близо 180 хил. тона. Вече пристигнаха 58 хил. тона зърно от Бразилия, от Казахстан се чакат общо около 20 хил. тона. Още 100 хил. ще дойдат от Америка. С тези количества ще бъдат попълнени отпуснатите от резерва 150 хил. тона, с които държавата се намеси на пазара през есента. Запасите на резерва ще се попълват едва от новата реколта, каза Дикме.

Със 120 лв. на тон е паднала борсовата цена на брашното след въвеждането на безмитния внос от 1 януари, каза още министърът. В момента то се търгува на цени от 550 и 600 лв. за тон без ДДС, докато през декември бяха достигнати рекордни за страната нива от 700 лв.

През декември 2003 г. хлябът е поевтинял с 2 стотинки по данни на Системата за агропазарна информация. В следващите месеци цената на насъщния ще падне с 5-10 стотинки заради безмитния внос на брашно, прогнозира шефът на парламентарната земеделска комисия Пламен Моллов. Освен това така ще се осигури и фуражният баланс, който е нараснал с 50%, каза още Моллов.

Зърнопроизводството остава приоритет номер 1 за земеделското министерство, коментира Мехмед Дикме. Към сектора са насочени 62% от субсидиите, отпускани от фонд "Земеделие", обясни той./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.