На пазара все още няма кисело мляко, произведено по БДС
С 20-30 % се е повишила цената на качественото сурово краве мляко през август и септември, спрямо предходните месеци на тази година, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, цитиран от Агенция "Фокус".. В момента суровото мляко първа категория се предлага на европейски цени – от 55 до 70 ст. за литър.
Въпреки мерките на НВМС за повишаване на качеството на продуктите, на пазара продължават да се търсят млечни стоки с растителни мазнини, защото покупателната способност на българите остава ниска.
На пазара все още няма кисело мляко, произведено по БДС, същото се отнася и за бялото саламурено сирене, според Зоров. Увеличили са се произвежданите млечни продукти с по-добро качество, т.е. без растителни мазнини като палмово масло и с по-малко сухо мляко – до 20-30 %. Търсенето на млечни продукти с растителни мазнини обаче не намалява.
На въпрос запазва ли се естествената масленост на млякото, когато то е сухо, Зоров обясни: „Има два типа сухо мляко – едното е обезмаслено, тъй като животинската мазнина е отнета и после може да се добавя, а другото е пълномаслено, в което животинската мазнина остава”. Към сухото обезмаслено мляко може да се добави сметана, която е естествената съставка на млякото.
Зоров посочи, че има преработватели, които злоупотребяват, като влагат по-големи количества сухо мляко и над заложеното количество от НВСМ. Тогава се налага да се направи допълнително омасляване, което няма как да е нормално.
Българското мляко първа категория, отговарящо на европейските изисквания, продължава да не достига. Затова през последната една година дефицитът се покрива от Унгария.