1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търсенето на млечни продукти с растителни мазнини не намалява, според преработвателите

Търсенето на млечни продукти с растителни мазнини не намалява, според преработвателите

На пазара все още няма кисело мляко, произведено по БДС

С 20-30 % се е повишила цената на качественото сурово краве мляко през август и септември, спрямо предходните месеци на тази година, заяви Димитър Зоров,  председател на Асоциацията на млекопреработвателите, цитиран от Агенция "Фокус".. В момента суровото мляко първа категория се предлага на европейски цени – от 55 до 70 ст. за литър.

Въпреки мерките на НВМС за повишаване на качеството на продуктите, на пазара продължават да се търсят млечни стоки с растителни мазнини, защото покупателната способност на българите остава ниска.

На пазара все още няма кисело мляко, произведено по БДС, същото се отнася и за бялото саламурено сирене, според Зоров. Увеличили са се произвежданите млечни продукти с по-добро качество, т.е. без растителни мазнини като палмово масло и с по-малко сухо мляко – до 20-30 %. Търсенето на млечни продукти с растителни мазнини обаче не намалява.

На въпрос запазва ли се естествената масленост на млякото, когато то е сухо, Зоров обясни: „Има два типа сухо мляко – едното е обезмаслено, тъй като животинската мазнина е отнета и после може да се добавя, а другото е пълномаслено, в което животинската мазнина остава”. Към сухото обезмаслено мляко може да се добави сметана, която е естествената съставка на млякото.

Зоров посочи, че има преработватели, които злоупотребяват, като влагат по-големи количества сухо мляко и над заложеното количество от НВСМ. Тогава се налага да се направи допълнително омасляване, което няма как да е нормално.

Българското мляко първа категория, отговарящо на европейските изисквания, продължава да не достига. Затова през последната една година дефицитът се покрива от Унгария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.