1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тази година се очаква да има ръст на интереса към покупка на земеделска земя

Тази година се очаква да има ръст на интереса към покупка на земеделска земя

Търсенето е от големи арендатори или от хора, които се занимават с предприемачески проекти в земеделието

Обедняващият българин все по-често се разделя с бащините си ниви, ливади и гори, а за заможния му съгражданин това е една от най-добрите форми за защита на спестяванията при криза. Това е една от причините и тази година пазарът в този сегмент на търговията с недвижимости у нас да запази стабилни стойности. Това прогнозира за БТА Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Той уточни, че в Службата по вписвания няма отделна графа за броя на изповяданите сделки за земеделски земи, което затруднява статистиката. Владиков посочи обаче, че през последните години делът на сделките със земи в общия обем на продажби на недвижими имоти се запазва стабилен - около 12 - 18 на сто.

От началото на 2011 г. се засилва тенденцията фирмите да разпродават, купени в миналото земи, заради голямата вътрешнофирмена задлъжнялост, проблемите с кредитирането и липсата на оборотни средства.

За миналата година земеделските земи са единственият сегмент, който не отбелязва спад в цените, каза Владиков. Напротив, макар и с несъществен ръст, земите поскъпват, а ръстът за миналата година спрямо 2010 г. е от пет до осем на сто при продължаващ интерес към покупка на този вид имоти.

Според Владиков тази година не се очаква промяна в цените на земите спрямо миналата година. През 2011 г. според категорията на земята, местоположението й и инфраструктурата, най-ниските цени започват от 220 - 250 лева за декар и в отделни райони достигат до над 1000 лева за декар. Сделки при цени от 250 лева са почти единични и главно за земя е в голям масив. Търсенето е от големи арендатори или от хора, които се занимават с предприемачески проекти в земеделието.

Левът продължава да е предпочитан при сделките за земя. След покупката на земи най-често новите собственици използват възможностите за финансиране от еврофондовете и ги засаждат с определени култури.

Най-атрактивни региони за покупка остават Дунавската равнина (там се продават главно големи масиви), и полето на Тракия - в населените места около Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол. Има интерес и към покупка на земи в района на морето, но там почти не са останали земеделски земи за продан. По думите на Владиков напоследък тенденцията е купувачите да предпочитат да купуват земи в големи масиви.

Тази година се очаква да има ръст на интереса към покупка на земеделска земя, защото тя е единствената недвижимост, която не изисква поддръжка, плащане на сграден фонд, такса смет и затова редица инвеститори оценяват това малко преимущество, отбеляза Владиков. Друга причина е, че този сегмент от недвижимите имоти единствен е продължил да бъде във фокуса на вниманието на чуждестранните инвеститори.

На фона на масовото оттегляне на инвеститорите с интерес към покупка на недвижима собственост у нас, през 2010 и 2011 г. земеделските земи продължават да са атрактивни за чужденците и миналата година са били реализирани сериозни сделки, посочи експертът.

През 2011 г. са били купени имоти от турски, гръцки, руски лица, регистрирали дружества в България. Последната сделка за миналата година е била с китайска компания, регистрирана в България. Фирмата е купила немалък масив в района на община Видин, където се очаква да бъдат засадени бързорастящи дървесни видове, които ще се използват за биомаса.

Според Владиков запазването на ръста на интереса към покупките на земеделска земя ще е обусловен от това дали държавата навреме ще изплаща стимулите за земеделските производителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.