1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пилешкото тръгна нагоре

Цената на пилешкото тръгна нагоре

Данните са за периода 12 – 19 декември 2018 г.

 

Леки разнопосочни отклонения на седмична база се наблюдават при средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната, предимно в посока нагоре. Данните са за периода 12 – 19 декември 2018 г. 

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,88 лв./кг, с 0,8% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, цените на продукта са в границите от 3,15 лв./кг (Ямбол) до 4,30 лв./кг (Сливен). В областите Силистра, Кърджали и Плевен се наблюдава седмично понижение на стойностите в рамките на 0,3% - 2,4%, докато във Враца, Бургас и Пловдив е налице поскъпване с между 1% и 9%.

В големите търговки вериги (ГТВ) замразеното пиле се предлага на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,34 лв./кг (Перник и София). В сравнение с предходната седмица, в областите Перник и София се отчита покачване на цените с по 9,2%, което води до нарастване на средната стойност за страната в тези обекти с 0,8%, до 4,82 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,94 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата продължава да е най-висока в Ямбол – 1,60 лв./кг.

Предлагането на дребно на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) се задържа в ценовия диапазон от 4,55 лв./кг (Велико Търново и Габрово) до 5,25 лв./кг (Разград). Единствено в Кюстендил се регистрира седмично ценово изменение - повишение с 0,2%, което не се отразява на средната цена за страната и тя остава 4,85 лв./кг.

Цените на дребно на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 0,97 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,51 лв./кг в Благоевград.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО е с 0,6% по-висока от тази в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

През изминалата седмица цените на едро на охладеното пиле варират от 3,95 лв./кг Търговище до 5,26 лв./кг в Русе. В сравнение с предходния седмичен период, в областите Благоевград, Варна и Стара Загора продуктът поевтинява с по 0,6%, а в Шумен и Кърджали поскъпва съответно с 1,1% и 6,4%. Тези изменения водят до незначително увеличение на средната стойност за страната, с 0,2%, до 4,65 лв./кг.

Търговията на дребно с охладено пиле в ГТВ е в ценовия интервал от 4,64 лв./кг (Шумен) до 5,59 лв./кг (Кюстендил). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични изменения на цените в границите от -7,9% (Бургас, Разград, Русе, Сливен и Ямбол) до +6% (Търговище), предимно в посока надолу. В резултат, средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в големите супермаркети намалява с 1% на седмична база, до 5,03 лв./кг.

През последната седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,38 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,39 лв./кг в Търговище. Изключение са шест области, където продуктът се предлага в ГТВ с до 0,57 лв./кг (Русе) по-евтино отколкото на едро.

В по-малките търговски обекти охладеното пиле продължава да се търгува на най-ниски цени в Русе (4,58 лв./кг), а на най-високи - в Благоевград (5,57 лв./кг). В ДТО в област Благоевград продуктът поскъпва с 0,9% спрямо предходната седмица, което не се отразява на средната цена за страната и тя остава 5,02 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,37 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика продължава да е най-висока във Велико Търново (1,30 лв./кг). В четири области продуктът се предлага с до 0,68 лв./кг (Русе) по-евтино в ДТО отколкото на едро.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 0,2% под тази в големите търговски вериги.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.