1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на дребно на прясно охладените пилета са в диапазона 4,74 лв. - 5,59 лева за килограм

Цените на дребно на прясно охладените пилета са в диапазона 4,74 лв. - 5,59 лева за килограм

Най-висока цена е регистрирана във Враца и Монтана

Цените на едро на замразеното пилешко месо се движат в границите от 3,17 лв./кг до 4,40 лв./кг. В преобладаващата част от областите на страната се наблюдава леко покачване на цената на едро – от 0,3% в Пазарджик до 1,2% в Благоевград, в сравнение с предходната седмица, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Средните цени са за периода 6 – 13 април 2011 г. Незначително намаление от 0,2 - 0,5% се отчита в две области –съответно Ловеч и Велико Търново.

Цените на дребно запазват нивата си от предходния период в по-голямата част от областите. Единствено в четири областни центрове Благоевград, Кюстендил, Кърджали и Добрич се регистрира известно нарастване, най-съществено в Благоевград и Кюстендил (6%). Най-висока цена в магазинната мрежа е отчетена в Шумен (4,95 лв./кг), а най-ниска - в Пловдив (3,70 лв./кг). Монтана е областта, в която цената на дребно бележи спад (- 2,1%) спрямо миналата седмица.

Прясно охладеното пилешко месо се търгува на едро в границите от 3,80 лв./кг до 4,80 лв./кг (минимална и максимална стойност), съответно в Търговище и Смолян. Ръст на средната цена на едро е отчетен в Пазарджик, Смолян (6,7%) и Пловдив (6,3%). Наличната информация показва намаление единствено в София – с 3,2%.

Цените на дребно на прясно охладените пилета са в диапазона 4,74 лв./кг - 5,59 лв./кг. Най-висока цена е регистрирана във Враца и Монтана, а най-ниска в Кърджали и Хасково. Повлияни от ръста в цената на едро, в Пазарджик, Пловдив и Смолян цените на дребно също бележат нарастване – от 6,4% до 6,7%. Макар и минимален (- 0,2%) в Стара Загора е отчетен спад на цената на дребно на пилешкото месо – прясно, охладено, спрямо предходния период на наблюдение. В рамките на цялата страна, Враца и Монтана са областите с най-голям марж между цените на едро и дребно (1,39 лв./кг). Цените са с ДДС.

Справката е обобщена и анализирана от дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на земеделието и храните, в съответствие с решенията на експертната Работна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет, създадена с РМС № 136/10 март 2011 г. Информацията за цените на едро са на ДКСБТ, а тези на дребно са на Системата за агропазарна информация (САПИ) ЕООД.

 

Етикети МЗХ, пилета, цена
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.