1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на млякото в Европейския съюз продължават да се покачват

Цените на млякото в Европейския съюз продължават да се покачват

Голям ръст отчита и пълномасленото сухо мляко

Продължава поскъпването на млякото и млечните продукти в Европейския съюз. В повечето категории, най-вече при маслото и млякото на прах, цените надвишават миналогодишното ниво, става ясно от данните на Службата за наблюдение на млечния пазар към Европейската комисия.
 
В началото на януари 100 килограма масло са се търгували средно за 335 евро. След това цената постоянно се покачва, за да стигне на 21 март 391 евро, което е с 12 процента повече, отколкото миналата година по това време. През пролетта на 2020-та котировките на маслото паднаха заради коронакризата до 281 евро, най-ниското ниво за цялата година.
 
При обезмасленото мляко на прах цената в началото на годината се движеше около 219 евро за 100 килограма. През следващите месеци тя постепенно се увеличи. Миналата година този продукт най-силно пострада от пандемията, като със 191 евро в средата на април регистрира най-ниската си цена. Голям ръст отчита и пълномасленото сухо мляко – до 317 евро през третия месец на годината. Тази цена е с 10 процента по-висока от миналогодишната.
 
В същото време промените при сиренето чедар са съвсем слаби. През януари цената беше 309 евро, като до март остана на същото ниво. В сравнение с миналата година също няма разлика.
Млечните продукти са с възходяща тенденция и на световния пазар. В момента пълномасленото сухо мляко от Европейския съюз се предлага за 3723 долара за тон, което е много по-изгодно в сравнение с новозеландската продукция, продавана за 4200 долара. 
Най-изгодно е маслото от Съединените щати, което в момента се продава за 3752 долара, докато европейското струва 4625 долара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.