1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Удрят ни в грамажа на ориз и захар

Удрят ни в грамажа на ориз и захар

60 % от пакетираните храни са по-леки от обявеното

 

60 на сто от пакетите с ориз, брашно, захар, боб и леща са по-леки от обявеното на опаковката. Това показват проверките на Държавната агенция по метрология и технически надзор. За два месеца експертите са проверили 84 лица, които пакетират насипни хранителни продукти. От 159 инспектирани партиди 95 не отговарят на изискванията.

По закон теглото на пакетираните продукти не може да е по-малко от обявеното на опаковката. От 500 до 5000 лева е първоначалната глоба за нарушаването на това правило. Обикновено издаваме предписание продуктите отново да се пакетират, обясниха от държавната агенция. Ако фирмите не го спазят, глобата е от 300 до 2000 лева.

През септември и октомври са направени и проверки на 76 производители на кисело мляко. Оказва се, че в 54% от случаите грамажът в кофичките също е под обявения. Дори при някои теглото е много под допустимото отклонение, като така сериозно се ощетяват потребителите. Направихме повторни проверки след два месеца и тогава 85% от производителите вече бяха спазили нормата, казаха от агенцията. От там обещаха засилен контрол и през следващата година./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.