1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна е връчила протестна нота на Полша относно забраната на ЕС за внос на украинско зърно, предаде Ройтерс.

Украйна е връчила протестна нота на Полша относно забраната на ЕС за внос на украинско зърно, предаде Ройтерс.

Украйна предаде протестна нота на полски и европейски представители относно забраната за внос на украинско зърно

Новината съобщи днес украинското министерство на външните работи. То е предало протестна нота на представители на Полша и на ЕС вчера, описвайки ограничаването на вноса на украинско зърно в страни от ЕС като "категорично неприемливо".

"Някои ограничения, каквото и оправдание да има за тях, не съответстват на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и принципите и нормите на европейския единен пазар", заяви външното министерство.

"Има пълна законова основа за незабавно подновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и за продължаване на износа към други страни членки на ЕС, който беше нарушен", се допълва в текста.

Същевременно украинският финансов министър Сергий Марченко приветства днес сделката, постигната с няколко страни от Източна Европа за уреждане на спора относно вноса на украинско зърно, предаде ДПА. 

Блокирането на украинския внос би било не само нещо, което вреди на Украйна, но то може да причини и огромни страдания на Близкия изток и на Африка, заяви министърът, който е на среща на финансовите министри на страните членки от ЕС в Стокхолм.

България, Унгария, Словакия и Полша ограничиха определен селскостопански внос от Украйна заради опасения за изкривяване на пазарната конкуренция. Румъния също се оплака относно нарасналия украински внос.

След отмяната на митата върху украинските стоки след руската инвазия в Украйна, вносът на селскостопански стоки в ЕС нарасна рязко. Само вносът на царевица от Украйна в Полша възлезе на 1,84 милиона тона през 2022 спрямо 5800 тона през 2021 г., поясни ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че до няколко дни ще започне да се прилага сделката, съгласно която вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед  в петте гореспоменати страни от ЕС ще бъде възстановен, но само с цел транзитиране през тяхна територия на тази продукция.

агримат md

Вносът на зърно е важен източник на приходи за Украйна. Европейските мерки, целящи да позволят на украинското зърно да продължи да достига до глобалните пазари въпреки войната, позволиха продажбата на украинско зърно на стойност 26 милиарда евро, заяви европейски представител.

Финансовите министри от страните от ЕС в Стокхолм дискутират и по-нататъшна подкрепа за Украйна, тъй като Киев харчи половината си бюджет за настоящата военна кампания, заяви украинският финансов министър Марченко.

Домбровскис заяви, че вероятно за 2024 г. Украйна ще се нуждае от най-малко 18 милиарда евро. Такава сума бе предоставена от ЕС на Киев за настоящата година, за да бъдат покрити държавни разходи, в това число пенсии и инфраструктурни разходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.