1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз

В България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз

Страната ни не може да произведе достатъчно, за да задоволи вътрешното потребление

Напълно нормално е да има двойна разлика между килограма за живо и трупно месо. Това заяви пред бТВ председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. По думите му, към момента едно агне струва 6-7 лв. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лв. и така обират по-голяма част от печалбата. Няма значителна разлика в цените на крайния продукт спрямо миналата година, уточниха търговци.

По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.

Кирил Вътев призна, че от Нова Зеландия идва агнешко месо с 2-3 лв. по-евтино от тукашните цени. Това той обясни с целогодишното отглеждане на животни в страната.

Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно от продукта, за да задоволи вътрешното потребление. Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото. Това от своя страна е довело пък до скок на свинското и говеждото с около 17%. Вътев уточни, че вносното месо влиза в страната само със сертификат.

Той разкри още, че колбасите по Български държавен стандарт не съдържат соя. Това обаче трудно може да се провери, тъй като законът позволява тя да бъде до 3%. В България няма лаборатория, която може да провери дали соята надвишава количествата. Кирил Вътев добави, че саламите „Стара планина” имат един основен проблем – кратък срок на годност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.