1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Елхово се състоя празник на традиционната тракийска баница

В Елхово се състоя празник на традиционната тракийска баница

Възторгът на присъстващите заслужиха над 30 вида баници, приготвени по автентични рецепти

Първият по рода си септемврийски празник на традиционната тракийска баница под надслов "Баница вита, два пъти превита" се състоя в Елхово. Над 30 вида баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на самодейци от града заслужиха възторга на присъстващите, съобщи inews.bg.

Традиционното облекло на населението от югоизточния район на българските земи от края на 19 век бе представено на дефиле, подготвено и представено от Специализиран етнографски музей Елхово.

Целта на организаторите е да бъде представено уникалното разнообразие от баници по елховския край. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледят битът и културата на местните общности, занаятите и фолклорът, миналото и бъдещето. За акцент на празника е избрана баницата заради нейното трайно присъствие на трапезата на българина през всички сезони като делнично и празнично ястие, част от обредния цикъл, съобщи община Елхово.

Участници от почти всички села и град Елхово представиха своите баници в подредените за тази цел павилиони. Наживо бе направена демонстрация за приготвяне на тракийска баница. Присъдени бяха много награди в различни категории: за най – автентична, най – многолистна, най – традиционна, най – вкусна, най – атрактивна и други баници.

За зрителите бяха приготвени специални брошури, съдържащи рецептите и начина на приготвяне на всички баници, които участваха в конкурса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.