1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Германия отпадат тестовете за болестта "Луда крава"

В Германия отпадат тестовете за болестта "Луда крава"

Облекчението засяга стопаните на около 46 хиляди говеда годишно

Отпадат задължителните тестове за болестта "Луда крава" в Германия. Това реши парламентът в Берлин, след като и втората камара, Бундесратът, одобри наредба на земеделското министерство.

Досега в Германия всички говеда, предадени в кланиците, трябваше да се тестват за заболяването. С решението на двете камари на парламента това задължение отпадна. Депутатите одобриха и предложението да се премахне мониторинга над говеда, по-възрастни от 11 години. Обяснението на земеделското министерство, внесло проектонаредбата за гласуване, е, че мярката вече не е нужна нито за целите на защитата на потребителите, нито от ветеринарна гледна точка.

Облекчението засяга стопаните на около 46 хиляди говеда годишно, които трябваше да бъдат преглеждани. Според доскоро действащите правила, разноските за тези тестове в размер на 680 хиляди евро, трябваше да се покриват от провинциалните правителства.

Първият случай на болестта „луда крава“ е регистриран в Германия през 1999 година. Тогава в страната се въвеждат задължителни проверки за всички говеда над 24-месечна възраст. От 2006 година насам възрастовата граница се повдига постепенно, за да достигне последно 11 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.