1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В страните от ЕС има близо 510 милиона кокошки-носачки

В страните от ЕС има близо 510 милиона кокошки-носачки

У нас те са малко над 2.4 млн.

Милиони кокошки-носачки продължават да бъдат отглеждани по изключително нехуманен начин в батерийни клетки, които не отговарят на минималните нужди на птиците. Това съобщиха от Фондация „Четири лапи” във връзка с Международния ден на яйцето, който се отбелязва в първия петък от месец октомври. По традиция организациите за защита на животните използват повода, за да припомнят, че съдбата на отглежданите по този начин кокошки-носачки е изключително нерадостна – те прекарват целия си живот лишени от слънчева светлина, хранени с некачествена храна.

По данни на Европейската комисия от 2009 г., в страните от ЕС има близо 510 милиона кокошки-носачки. Малко повече от половината от тях, 263 милиона, се отглеждат в клетки. Най-големите производители на яйца в ЕС са Испания, Италия, Франция и Полша, като в тези страни в батерийни клетки живеят над 158 млн. кокошки-носачки. У нас кокошките-носачки, отглеждани в батерийни клетки, са малко над 2.4 млн. От българския клон на „Четири лапи” напомнят, че от 2012 г. в ЕС влизат нови задължителни изисквания за оборудването в батерийните клетки, включващи наличие на минимална площ за всяка птица, кацалка и чесалка във всяка клетка.

Различните видове яйца могат да бъдат разпознати по идентификационния код на производителя, отпечетан на всяко едно от тях. Той трябва да започва с цифра (от 0 до 3), обозначаваща метода на отглеждане на кокошките-носачки, следвана от инициали на страната-производител (BG за България) и регистрационен номер на фирмата-производител. За потребителите е важна цифрата, посочваща метода на отглеждане на кокошките-носачки: 3 означава отглеждане в батерийни клетки, 2 – подово отглеждане на кокошките в затворени помещения, 1 – свободно отглеждане на открито, 0 – органично производство. Същите данни трябва да са изписани и върху опаковката на яйцата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.