1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Васил Симов: Започва характерното есенно-зимно поскъпване на зърното

Васил Симов: Започва характерното есенно-зимно поскъпване на зърното

Снимка:

Около 4 500 000 тона е прибраната пшеница от тазгодишната реколта

Спад в цените на основните борсови стоки за период от една година, показва търговията на Стоковата борса, информира БНР. По-евтино спрямо миналата година се продават хлебното зърно и маслодайните култури, олиото и захарта. Цените си запазват горивата и металите, коментира директорът на търговския отдел Антонина Белопитова.

Около 4 500 000 тона е прибраната пшеница от тазгодишната реколта. След активната търговия в периода август-септември през последния месец цената й достига 320 лв. за тон. Вече започва и характерното есенно-зимно поскъпване на зърното, посочи изпълнителният директор на борсата Васил Симов. Приблизително същото се случва и на пазара на царевицата. У нас сделките се сключат на нива от 245-250 лева за тон и само когато е включена доставка достигат до 300 лева.

Въпреки свитото производство на рапица в България и при нас цените са по-ниски. Числата сочат 700-740 лева за тон спрямо 100 лева през миналата година и 374 евро за тон на борсата в Париж.

Олиото в бутилки по 1 литър на едро се търгува с 26 на сто по-евтино от миналата година. Същото се случва и със захарта, където поевтиняването е с 12%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.