1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Възможни са фалити на хлебопроизводители от Бургаско

Възможни са фалити на хлебопроизводители от Бургаско

Причината за това според браншовиците са поскъпването на цените на зърното, брашното, тока и горивата

Хлебопроизводители от Бургас се опасяват от затваряне на фурни в града през зимата. Причината за това според браншовиците са поскъпването на цените на зърното, брашното, тока и горивата.

Доказателство са сигналите за фалити в бранша от цялата страна и в частност затварянето на една от най-големите фирми за производство на хляб в София. Някои от малките фурни в приморския град също са затворили.

Статистиката сочи, че цената на основната суровина за хляба - брашното, се е повишила с над 50% за изминалата година, в същото време цената на насъщния е останала същата. За да успеят да се задържат на пазара, много хлебопроизводители са намалили персонала във фирмите си.

„Хората станаха скъп ресурс на фона на осигуровките и повишението на заплатите. Специално в нашата фирма сме два пъти по-малко хора, отколкото преди две години", коментира един от председателите на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев, цитиран от БНТ.

По думите му заетите в бранша се притесняват да оскъпят продукцията си, защото няма да могат да продават достатъчно количество от нея. Част от фурните с малък капацитет в Бургаско вече са затворили, но прогнозите са за фалити и на по-големите производители, ако цената на брашното не поевтинее.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.